Ένα ταξίδι στην γη των θρύλων, στο πέρασμα των ορδών της ανατολής και των στρατιών της δύσης , στο δρόμο των εμπορικών καραβανιών, το σταυροδρόμι των θρησκειών και τόπο συνάντησης των πολιτισμών, εκεί που η ιστορία όρισε τον τόπο θεματοφύλακα του ελληνισμού και του χριστιανισμού.
Πέρα στο μακρινό οροπέδιο του Άτλαντα χρόνος και φύση σμίλεψαν αναρίθμητα και μοναδικά στον κόσμο μεγαλόπρεπα γλυπτά, τα μπουχάρια, τις τεράστιες καμινάδες και άνοιξαν σπήλαια και βαθιά φαράγγια όπου οι πρώτες κοινωνίες αναζήτησαν προστασία από τις βαρβαρικές ορδές και προφύλαξη από τους δριμείς χειμώνες και τον καυτό Ήλιο.
Αργότερα, στον ίδιο τόπο, αναχωρητές και ομάδες ασκητών τον 4ο μ.Χ. αιώνα, αξιοποίησαν τις παλιές υπόγειες στοές και έσκαψαν ολόκληρες μοναστικές πολιτείες, συνέδεσαν το πνεύμα του Χριστιανισμού με την Ελληνική σκέψη και την τέχνη που πήρε στους κόλπους της, νέα πνοή καινούρια έκφραση, ανανεώνοντας το όραμα της ζωής και της ελπίδας.
Ελάτε σε αυτήν την περιήγηση και προσκύνημα στην γη του Μικρασιατικού Ελληνισμού!
ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΑΣ
Δευτέρα 28/04/2025 : ΑΘΗΝΑ -ΚΑΙΣΑΡΕΙΑ -ΜΟΥΤΑΛΑΣΚΗ – ΚΕΡΜΙΡΑ - ΠΡΟΚΟΠΙ.
Συγκέντρωση στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος , διατυπώσεις επιβίβασης και πτήση για την Καισάρεια με ενδιάμεση στάση στην Κωνσταντινούπολη. Άφιξη στην Καισάρεια, αποβίβαση και έναρξη της γνωριμίας μας με την Καππαδοκία. Η Καισάρεια, πρωτεύουσα, διοικητικό και οικονομικό κέντρο του ομώνυμου νομού, κτισμένη στους κόλπους της ανατολικής κοιλάδας με φόντο τον επιβλητικό Αργαίο, διατηρεί σημαντικά μνημεία από το ιστορικό της παρελθόν.
Βλέπουμε το Βυζαντινό κάστρο κτισμένο από μαύρη ηφαιστειακή πέτρα, τα κτιριακά κατάλοιπα από τα χρόνια των Σελτζούκων και το τζαμί του Σινάν. Δεν θα παραλείψουμε να επισκεφτούμε το εντυπωσιακό συγκρότημα του Hunat Hatun με τον μεντρεσέ, τάφους και χαμάμ με το οποίο τον 13ο αιώνα ο Σελτζούκος Σουλτάνος Alâadin Keykubad στόλισε την πόλη. Στην περιοχή της Καισάρειας βρίσκονταν διάσπαρτοι οικισμοί Ελληνορθόδοξων και Αρμενίων, που θα έχουμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε. Πολύ κοντά στην Καισάρεια επισκεπτόμαστε την Μουταλάσκη (Ταλάς), γενέτειρα του Αγίου Σάββα του Καππαδόκη όπου η παρουσία χριστιανικού πληθυσμού χρονολογείται από τις αρχές του 16ου αιώνα, πρωταγωνίστησε στην οικονομική άνθιση της Καισάρειας και της ευρύτερης Καππαδοκίας. Περιηγούμαστε την παλιά ελληνική συνοικία, βλέπουμε την εκκλησία της Παναγίας/Τζαμί και τα ελληνικά αρχοντικά. Μετάβαση στη γειτονική Κερμίρα, ένα όμορφο χωριό που στο τέλος του 19ου αιώνα είχε αμιγή Ελληνικό πληθυσμό και σπίτια χτισμένα με ντόπιες πελεκητές πέτρες, τρείς εκκλησίες και αξιοζήλευτη παιδεία.
Επιστρέφουμε στην Καισάρεια και στο ανατολίτικο παζάρι που σφύζουν από ζωή. Εκεί βρίσκει κανείς και κάθε είδους εμπορεύματα. Δεν θα πρέπει παραλείψουμε να δοκιμάσουμε παστουρμά που είναι ο καλύτερος της Τουρκίας, μαντί ή το γευστικό σουντζούκι Καισάρειας σε κάποια από τα εστιατόρια της πολύβουης κεντρικής αγοράς. Μην ξεχάσετε να αγοράσετε μπαχαρικά, είναι απ’ τα καλύτερα της κεντρικής Ανατολίας. Μετάβαση στο ξενοδοχείο μας. Τακτοποίηση , δείπνο και διανυκτέρευση. Hotel 5* Προκόπι .
ΤΡΙΤΗ 29/4/25: ΠΡΟΚΟΠΙ (ΣΠΙΤΙ ΟΣΙΟΥ IΩANNOU) - UÇHİSAR - KORAMA - PAŞABAĞ
Προγευματίζουμε και ξεκινά η γνωριμία μας με την κεντρική Καππαδοκία.
Το Προκόπι, πόλη ιστορική και εντυπωσιακή, βρίσκεται στο κέντρο της Καππαδοκίας. Κτισμένο σε ένα γιγάντιο πώρινο βράχο, οργανώθηκε αρχικά ως πόλη τρωγλοδυτών και κτηνοτρόφων. Η εύφορη κοιλάδα του Άλυ που περιβάλει την πόλη, στις μέρες μας απέκτησε περισσότερους οικισμούς και η αρχική πόλη, από τις στις πλαγιές του μεγάλου βράχου, απλώθηκε στους γειτονικούς λόφους. Στο παλιό Προκόπι, σώζονται ως τις μέρες μας δεκάδες τρώγλες και εκκλησίες λαξεμένες στους βράχους και αποτελούν ένα μοναδικό αξιοθέατο απ τη ζωή της Καππαδοκίας.
Με τα πόδια ανηφορίζουμε στα δρομάκια της άνω συνοικίας, για να επισκεφτούμε το σπίτι όπου έζησε ο Άγιος Ιωάννης ο Ρώσος. Ακολουθεί ένας περίπατος στη μοναδική κοιλάδα των περιστεριών, τον περίφημο ΠΕΡΙΣΤΕΡΩΝΑ για να να φωτογραφίσουμε το ασυνήθιστο θέαμα.
Συνεχίζοντας αναχωρούμε για το Γκιόρεμε το οποίο αναφέρεται στην αρχαιότητα ως Κόραμα και βρίσκεται στην καρδιά της Καππαδοκίας. Πρόκειται για ένα αληθινό υπαίθριο μουσείο με τα ωραιότερα μοναστηριακά συγκροτήματα της Καππαδοκίας. Οι πολυάριθμες εκκλησίες με την εκπληκτική τους εικονογραφία λαξεμένες στους βράχους και μια ολόκληρη τρωγλοδυτική πόλη, αποτελούν ένα μοναδικό αξιοθέατο στον κόσμο που προστατεύεται από την Ουνέσκο. Μοναδικό θέαμα επίσης της κοιλάδας αποτελούν οι κολοσσιαίοι βράχοι καμινάδες του PASABAG. Στην ίδια όμως περιοχή θα δούμε και τις φυσικές «πολυκατοικίες», τους κυκλώπειους βράχους του Uchisar και του Οrtahisar.
Κλείνουμε την ημέρα μας με μια επίσκεψη στην παλαιά πόλη της Αβάνου, που στην αρχαιότητα ονομάζονταν Βανέσσα. Η πόλη κτίστηκε στο πέρασμα του μεγαλύτερου ποταμού της Τουρκίας, τον που χωρίζει επίσης την Άβανο από την υπόλοιπη Καππαδοκία. Χαρακτηριστικό της Αβάνου που την κάνει κέντρο προσέλευσης, είναι η παραδοσιακή παραγωγή πήλινων αγγείων της από τον πηλό του Άλυος. Το εμπόριο κεραμικών σε αυτήν και τα πολυάριθμα εργαστήρια αγγειοπλαστικής χρονολογούνται από την εποχή των Χετταίων. Αξίζει ένας περίπατος στα λιθόστρωτα δρομάκια και τη θέα στο ποτάμι. Επιστροφή στο ξενοδοχείο. Δείπνο και διανυκτέρευση. Hotel DINLER 5*
Τετάρτη 30/04/2025 : ΣΙΝΑΣΣΟΣ-ΜΟΝΗ ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΥ-ΚΟΙΛΑΔΑ ΣΟΑΝΔΟΥ.
Προγευματίζουμε και αναχωρούμε για τη Σινασό (Ηλιούπολη). Μια ώρα δρόμο από το Προκόπιο βρίσκεται η Σινασός (Συνασός, Σινασούν), κτισμένη μέσα σε μικρά φαράγγια· η περιοχή έχει άφθονα νερά και βλάστηση. Η Σινασός ήταν ένα από τα δημοφιλέστερα ελληνόφωνα χωριά της Καππαδοκίας. Αν και κωμόπολη, θεωρούνταν το κέντρο του καππαδοκικού ελληνισμού, αποτελώντας μία ιδιάζουσα περίπτωση πολίσματος και οι Σινασίτες ήταν Χριστιανοί Ορθόδοξοι με υψηλό θρησκευτικό συναίσθημα αλλά και με ισχυρό εθνικό φρόνημα από την ελληνική καταγωγή τους. Το όνομά της, κατά την επικρατέστερη άποψη, παράγεται από τη λέξη ΣΙΝ που σημαίνει ήλιος και την κατάληξη ΑΣΣΟΣ, ενδεικτική κατάληξη τοπωνυμιών και κυρίως πόλεων όπως Αλικαρνασσός.
Ξενάγηση στην πόλη, επίσκεψη στην εκκλησία των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης και της παλιάς συνοικίας με τα ελληνικά αρχοντικά. Χρόνος για να απολαύσουμε ένα τσάϊ στη θαλπωρή ενός παλιού οντά.
Συνεχίζοντας επισκεπτόμαστε την εκπληκτική μονή του Αρχαγγέλου Μιχαήλ λαξεμένη στους βράχους της κοιλάδας. Η κοιλάδα της Σοάνδου, μια τεράστια έκταση από πορώδες πέτρωμα και χωρισμένη από διπλό Φαράγγι υπήρξε ο ιδανικότερος τόπος για τη διάνοιξη υπόσκαφων χώρων για κάθε είδους χρήση. Κατοικίες, εκκλησίες, αποθηκευτικοί χώροι αλλά και υπόγειοι χώροι για μεγάλες συναθροίσεις. Στην εποχή μας μπορεί κανείς να βρει ακόμα και υπόγεια και λαοφιλή κοσμικά κέντρα. Επιστροφή στο ξενοδοχείο. Υπόλοιπο ημέρας ελεύθερο. Δείπνο και διανυκτέρευση. Hotel 5*
Πέμπτη 01/05/2025: ΝΕΑΠΟΛΗ,ΥΠΟΓΕΙΑ ΠΟΛΗ ΜΑΛΑΚΟΠΗΣ-ΚΑΡΒΑΛΗ- ΚΟΙΛΑΔΑ ΠΕΡΙΣΤΡΕΜΑΤΟΣ
Αφού προγευματίσουμε ξεκινάμε για την υπόγεια πόλη της Μαλακοπής Η πορεία μας διέρχεται από τη Νεάπολη που βλέπουμε περιφερειακά και από χωριά που παραμένουν εγκαταλειμμένα από το 1024. Στη Μαλακοπή το θέαμα είναι μοναδικό. Μια ολόκληρη πολιτεία ανοίγεται κάτω από την επιφάνεια της Γης. Στοές και διάδρομοι, αποθηκευτικοί θάλαμοι και δωμάτια, στάβλοι και πηγάδια, χώροι για το πάτημα των σταφυλιών και στέρνες, τριβεία του σιταριού, αμυντικά συστήματα αυτόματης φραγής των διόδων, θέσεις άμυνας και οπές για βολή βελών,. Στην έξοδό μας από την υπόγεια πόλη ένα ζεστό τσάι και λίγη ξεκούραση, είναι ότι καλύτερο. Μπορούμε όμως και να ασχοληθούμε και με τις αγορές τοπικών προϊόντων και αναμνηστικών. Αναχώρηση για την Καρβάλη. Η Καρβάλη ήταν ελληνική κωμόπολη της μικρασιατικής Τουρκίας με την ονομασία Ναζιανζό. Αργότερα επικράτησε η ονομασία «Γέλβερι», παραφθορά του Γκιουζέλγιουρτ (Guzel Yurt = όμορφο χωριό) και κατοικήθηκε μέχρι το 1924 από 2.000 περίπου τουρκόφωνους Έλληνες. Εντός της πόλης σώζεται τρωγλοδυτικός συνοικισμός με μεγάλο αρχαιολογικό ενδιαφέρον. Διατηρείται μέχρι σήμερα σημαντικός αριθμός λαξευτών οικιών, ναών και υπογείων λαβυρινθοειδών κλειστών στοών. Σε αρίστη κατάσταση διατηρείται ο Ι. Ναός του Αγίου Γρηγορίου (Aziz Gregorius, Kilise Camii = Άγιος Γρηγόριος) που χρησιμοποιείται ως τζαμί.
Συνεχίζοντας επισκεπτόμαστε την κοιλάδα/φαράγγι του Περιστρέματος την ξακουστή Ιχλάρα. Επιστροφή στο ξενοδοχείο μας. Δείπνο και διανυκτέρευση.Hotel 5*
Παρασκευή 02/05/2025: ΜΙΣΤΙ - ΝΙΓΔΗ – ΤΥΑΝΑ
Αφού προγευματίσουμε ξεκινάμε για την νότια Καππαδοκία. Πρώτη μας επίσκεψη το Μιστί, η πόλη που κατά τον θρύλο, κτίστηκε από τους μισθοφόρους του Μεγάλου Αλεξάνδρου, όταν κατά την κάθοδο τους προς την Περσία, αποφάσισαν να εγκατασταθούν στο εύφορο οροπέδιο. Μια άλλη εκδοχή υποστηρίζει πως η πόλη ξεκίνησε σαν στρατώνας από Βυζαντινούς μισθοφόρους αγρότες-ακρίτες . Στο Μιστί σώζονται μέχρι σήμερα οι εκκλησίες του Αγίου Βασιλείου (ανεγέρθηκε το 1844) και του Προφήτη Ηλία. Στη συνέχεια επισκεπτόμαστε την μοναστική πολιτεία του Gumusler και την πόλη Νίγδη.
Η Νίγδη και η ευρύτερη περιοχή συμπυκνώνουν την ιστορία ενός τόπου με μακραίωνη ιστορία. Πρόκειται για μια πλούσια γεωργική περιοχή κοντά στις κεντρικές αρχαίες εμπορικές αρτηρίες και ιδιαίτερα στο δρόμο που από την Καισάρεια (Kayseri - αρχαία Cesarea) , οδηγεί στις πύλες της Κιλικίας. Οι λαοί που πέρασαν και συνθέτουν το σημερινό ανθρώπινο μωσαϊκό της Νίγδης είναι οι Χετταίοι, οι Ασσύριοι, οι Έλληνες, οι Αρμένιοι, οι Ρωμαίοι, οι Βυζαντινοί, και τέλος, από το 1166 και μετά οι Τούρκοι.
Συνεχίζοντας επισκεπτόμαστε τα Τύανα του αινιγματικού Απολλώνιου του Τυανέως. Στην ελληνική μυθιστορία η πόλη αρχικά ονομάζονταν Θόανα, γιατί ιδρυτής της ήταν ο Θόας, ένας Θραξ βασιλιάς που έκτισε πόλη στους πρόποδες του όρους Ταύρου και κοντά στις Θύρες της Κιλικίας. Από τα Τύανα πέρασαν με τα στρατεύματα τους ο Κύρος και ο Μέγας Αλέξανδρος.
Στη διάρκεια των επιγόνων του Αλέξανδρου και επί Ζηνοβίας, εντάχτηκε στο βασίλειο της Παλμύρας. Κατελήφθη από τους Ρωμαίους επί αυτοκράτορος Αυρηλιανού το 272 που την ευνόησε με προνόμια και έργα γιατί ήταν θαυμαστής του Απολλωνίου του Τυανέως .
Επιστροφή στο ξενοδοχείο, δείπνο και διανυκτέρευση. Hotel 5*
Σάββατο 03/05/2025 :ΚΑΙΣΑΡΕΙΑ -ΑΘΗΝΑ
Προγευματίζουμε και ακολουθεί πρωϊνό ελεύθερο στο ιστορικό και εμπορικό κέντρο του Προκοπίου. Αναχώρηση για την Καισάρεια όπου αξιοποιούμε το υπόλοιπο του χρόνου στη σκεπαστή αγορά της πόλης και ιστορικό/εμπορικό κέντρο.
Μετάβαση στο αεροδρόμιο όπου θα πάρουμε την πτήση της επιστροφής. Διατυπώσεις επιβίβασης και πτήση για την Ελλάδα μέσω Κωνσταντινούπολης. Άφιξη στην Αθήνα.
ΟΙ ΠΤΗΣΕΙΣ
Αριθμός Πτήσης |
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ |
Από |
Προς |
Αναχώρηση |
Άφιξη |
TK1842 P MO TK2012 Y MO
TK2023 Y SA TK1841 L SU |
28APR 28APR
03MAY 04MAY |
ATH IST IST ASR
ASR IST IST ATH |
0355 0525 0820 0955
2225 0005 0140 0305 |
ΕΓΓΡΑΦΕΣ
ΑΚΥΡΩΣΕΙΣ
Ακύρωση έως 40 ημέρες πριν την αναχώρηση, κρατούνται 10 € για λειτουργικά έξοδα.
Από 39 ως 30 ημέρες πριν την αναχώρηση, κρατείται 30% επί του συνόλου.
Από 29 έως 11 ημέρες πριν την αναχώρηση, κρατείται 90% του συνόλου.
Από 10 ημέρες και πέραν δεν γίνονται ακυρώσεις για κανένα λόγο.
(Η αντικατάσταση ονόματος γίνεται κατόπιν συνεννοήσεως και αποδοχής από την αεροπορική εταιρεία έως 7 ημέρες πριν την αναχώρηση.)
Γενικές σημειώσεις:
ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ
-Αεροπορικά εισιτήρια οικονομικής θέσης Αθήνα -Καισάρεια -Αθήνα.
- Μετακινήσεις κατά την εκτέλεση του προγράμματος με σύγχρονο πούλμαν.
- Περιηγήσεις ξεναγήσεις σύμφωνα με το πρόγραμμα.
- Ημιδιατροφή στα ξενοδοχεία (πρόγευμα και δείπνο)
- Συνοδός του γραφείου με ειδικές γνώσεις της χώρας.
- Επίσημος ξεναγός της χώρας.
- Διαμονή στο Προκόπι σε ξενοδοχείο 5*.
- Φ.Π.Α και ασφάλεια ταξιδίου.
ΔΕΝ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ
- Εισιτήρια εισόδων στα μουσεία και επισκέψιμους χώρους.
- Αχθοφορικά και φιλοδωρήματα.
-Φόροι αεροδρομίων 70€