ΣΙΚΕΛΙΑ- ΚΑΤΩ ΙΤΑΛΙΑ

«Αν δεις την Ιταλία χωρίς να δεις τη Σικελία, είναι σαν να μην έχεις δει απολύτως τίποτα!» Goethe

 

 

 

 

 

 

H Σικελία, το μεγαλύτερο νησί της Μεσογείου, από τους αρχαίους χρόνους, ήταν ο κεντρικός κόμβος των δρόμων που οδηγούσαν στους λαούς της Μεσογειακής περιμέτρου και το πρώτο χωνευτήρι γλωσσών, θρησκειών και πολιτισμών της Ευρώπης.

Βουνά και κοιλάδες, πόλεις  και έρημοι κατοικήθηκαν από θεότητες και νύμφες. Τολμηροί λαοί και θαλασσοπόροι έχτισαν ιερά και οργάνωσαν ορμητήρια για να αναζητήσουν νέες χώρες και να ιδρύσουν αποικίες. Έλληνες, Καρχηδόνιοι, Ρωμαίοι, Άραβες, Βυζαντινοί και Νορμανδοί , ύψωσαν ναούς που άντεξαν ακέραιοι στους αιώνες ή κάπου  τα ερείπιά τους είναι ακόμα ορατά, για να θυμίζουν στις μέρες μας τις εποποιίες των αρχαίων καιρών και να βάλουν τα θεμέλια του Ευρωπαϊκού πολιτισμού.

Ένα ταξίδι με υποδειγματική πληρότητα. Μην το χάσετε!

 

Πέμπτη 14/09/2023 : ΑΘΗΝΑ – ΠΑΤΡΑ  (212 χλμ.)

Συγκέντρωση  ώρα   12.00  και  αναχώρηση  για  την  Πάτρα  με μία στάση καθ΄ οδόν. Άφιξη,  επιβίβαση στο πλοίο και απόπλους. Διανυκτερεύουμε στις καμπίνες μας εν πλω.  Το πλοίο  διαθέτει μεγάλα σαλόνια, μπάρ, self service. Superfast  Ferries                                                                                 

Παρασκευή 15/09/2023 : BARIMATERA  - ΙΠΠΩΝΙΟ ( 360 χλμ.)

Πρωινή  άφιξη  στο Μπάρι ( βυζαντινή Βάρις), αποβίβαση και επίσκεψη  στην μεσαιωνική εκκλησία του Αγίου Νικολάου, στο κάστρο των Σουαβών και περιήγηση στην παλιά πόλη. Aναχώρηση  για  την ξακουστή τρωγλοδυτική πολιτεία της Ματέρας.  Στο μεγάλο φαράγγι  της  ορεινής Πούλιας, μέσα  σε φυσικές σπηλιές και σε πολυάριθμες  τρώγλες που λαξεύτηκαν  σε μια διάρκεια πολλών αιώνων, αναπτύχθηκε μια ιδιόμορφη πολιτεία. Υπόσκαφες  εκκλησίες , κατοικίες και  αποθηκευτικές αίθουσες,  εργαστήρια τεχνουργών, νεκροπόλεις, κ.α. Πρόκειται για ένα μοναδικό  αξιοθέατο. Η Ματέρα αποτέλεσε  το  φυσικό σκηνικό για πολλές ιστορικές ταινίες όπως "ο Χριστός σταμάτησε στο Έμπολι"για τα πάθη του Χριστού του Παζολίνι, του Μέλ Γκίμπσον, κ.α. Διασχίζουμε τις συνοικίες του σπηλαιώδους βράχου και του Μπαριζάνο και ξεκουραζόμαστε στον κεντρικό πεζόδρομο με τα ωραία στέκια και τα μικρομάγαζα . Συνεχίζοντας, ακολουθούμε την παράκτια  οδό του Ιονίου, μπαίνουμε στην κοιλάδα της Σύβαρης,  της θρυλικής πόλης με την μεγαλύτερη χλιδή  στον αρχαίο ελληνικό κόσμο και φθάνουμε στην Καλαβρία του Τυρρηνικού όπου δειπνούμε και διανυκτερεύουμε. Διανυκτερεύουμε στο Βίμπο(αρχαίο Ιππώνιο).   Hotel  4*

Σάββατο 16/09/2023 : ΡΗΓΙΟ- ΜΕΣΣΗΝΗ  - ΚΕΦΑΛΟΥ - Π  Α  Λ  Ε  Ρ  Μ  Ο

Προγευματίζουμε και αναχωρούμε για το Ρήγιο, όπου επισκεπτόμαστε  το αρχαιολογικό   μουσείου της Μεγάλης Ελλάδας. Τα εκθέματά του μας δίνουν μια ολοκληρωμένη εικόνα της ακμής των ελληνικών πόλεων της κάτω Ιταλίας από το 8ο έως τον 3ο π.Χ αιώνα. Βλέπουμε τους Διόσκουρους, τους πίνακες των Επιζεφυρίων Λοκρών, τους ξακουστούς πολεμιστές του Ριάτσε, πλήθος αγγείων και κτερισμάτων, εξαρτήσεις οπλισμού, χρηστικά εργαλεία και κοσμήματα. Λίγη ξεκούραση με έναν τυπικό εσπρέσο και περίπατο στην κοσμαγάπητη προμενάντ της πόλης.  Είσοδος στη Σικελία. Περνώντας με πλοίο της γραμμής τα στενά της Σκύλλας, επισκεπτόμαστε το ιστορικό κέντρο της πόλης. Βλέπουμε το Νορμανδικό Ντουόμο της Παναγίας της Γοργοεπήκοου, την αναγεννησιακή Φοντάνα του Ωρίωνα, το Φλαμανδικό καμπαναριό με τους ζ ωδιακούς κύκλους και τις αλληγορίες του. Αναχώρηση για την Μεσαιωνική Κεφαλού. Η πόλη ξεχωρίζει για την ομορφιά της. Βλέπουμε τα βυζαντινά ψηφιδωτά  στον ναό του Ρογήρου και  επισκεπτόμαστε τα μεσαιωνικά πλυντήρια. Χρόνος  για να δοκιμάσουμε μια τυπική ιταλική πίτσα, να περιπλανηθούμε στα γραφικά πλακόστρωτα , να ξεκουραστούμε και για όσους επιθυμούν χρόνος για   μπάνιο. Αναχώρηση για το Παλέρμο όπου κατά την είσοδό μας, κάνουμε μια πρώτη γνωριμία με την πόλη. Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο, δείπνο και διανυκτέρευση.

Κυριακή  17/09/2023:ΠΑΛΕΡΜΟ- ΜΟΝΡΕΑΛΕ-ΚΟΡΛΕΟΝΕ

Προγευματίζουμε και ξεκινά η γνωριμία μας με την πρωτεύουσα της Σικελίας.  Η πιάτσα Πραιτόρια και το Πραιτοριανό Μέγαρο, η Νορμανδική Μητρόπολη και  οι τάφοι των Βασιλέων,  η Μαρτοράνα  , αλλά  και το περίφημο Nτουόμο του γειτονικού Μονρεάλε, με τα περισσότερα ψηφιδωτά(6.350 τ.μ) μετά την Άγια Σοφία, βρίσκονται  στο επίκεντρο της προσοχής μας. Ακολούθως θα κάνουμε μια εξόρμηση στα ενδότερα του νησιού. Θα επισκεφθούμε   το θρυλικό Κορλεόνε όπου δεν θα παραλείψουμε να δούμε την έκθεση με τα εγκλήματα της μαφίας. Επιστροφή στο Παλέρμο και υπόλοιπο ημέρας ελεύθερο στο ιστορικό κέντρο της πόλης. Δείπνο και διανυκτέρευση .

Δευτέρα 18/09.2023 : ΠΑΛΕΡΜΟ  - ΕΓΕΣΤΗ  - ΕΡΥΚΑΣ  - ΜΟΤΥΗ

Προγευματίζουμε και αναχωρούμε για την Εγέστη. Στις δυτικές εύφορες κοιλάδες της Τρινάκριας, ανάμεσα στο Πάνορμο και τον Σελινούντα,  οι Έλυμοι,  έχτισαν πόλη   που το όνομά της το εμπνεύστηκαν από την νύμφη Εγέστη  ή  ίσως από τον Τρώα  Αίγιστο. Ο ρόλος που διαδραμάτισε η πόλη αυτή  στους αιώνες που ακολούθησαν, υπήρξε καταλυτική για την τύχη της Μεγάλης Ελλάδας και του  ελληνικού πολιτισμού. Σήμερα βλέπουμε μόνο ένα θέατρο και έναν  επιβλητικό  δωρικό ναό. Ξενάγηση και ξεκούραση. Συνεχίζοντας επισκεπτόμαστε  τον κοσμοπολίτικο Έρυκα και την Ακρόπολη. Η πόλη είναι μία από τις γραφικότερες της Σικελίας. Φυσικά μπαλκόνια που βλέπουν το Λυβικό πέλαγος, κάστρα  και λείψανα από την αρχαιοελληνική οχύρωση. Στις ακτές του Δρέπανου, κάτω από τον Έρυκα, βλέπουμε  τις ξακουστές αλυκές και με βάρκες διασχίζουμε την δυτική λιμνοθάλασσα για να επισκεφθούμε το ιερό νησί των Καρχηδονίων, την Μοτύη. Περιηγούμαστε το μικρό νησί, βλέπουμε τα λείψανα των τειχών και τη νεκρόπολη . Αναχώρηση για τον Ακράγαντα όπου δειπνούμε και διανυκτερεύουμε. Αξίζει  μια βραδινή έξοδος  στην παλιά πόλη.

Τρίτη 19/09/2023  : ΑΚΡΑΓΑΝΤΑΣ-  ΣΕΛΙΝΟΥΝΤΑΣ -ΗΡΑΚΛΕΙΑ ΜΙΝΩΟΣ

Η νοτιοδυτική Σικελία, ανοίγεται στην καρδιά της μεσογείου. Ο ρόλος και η στρατηγική της σημασία υπήρξαν ανέκαθεν  μήλον έριδος μεταξύ των αρχαίων πόλεων και των λαών. Την διεκδίκησαν Έλληνες, Καρχηδόνιοι, Ρωμαίοι, Άραβες, Νορμανδοί, Ανδηγαυοί, κ.α. Οι πόλεις της βρίσκονταν πάντα κάτω από την απειλή νέων κατακτητών. Ο Σελινούντας, ιδρύθηκε και άκμασε.  κάτω πάντα από κάποια απειλή, αλλά ανταγωνίστηκε επάξια τις μεγάλες σικελικές αποικίες. Τα ερείπιά της, μαρτυρούν ακόμα στις μέρες μας το αρχαίο μεγαλείο. Ξεναγούμαστε στην κοιλάδα των ιερών και στην οχυρωμένη πόλη.

Χρόνος για ξεκούραση  με συνδυασμό  οινογνωσίας με τα τοπικά κρασιά.

Συνεχίζοντας, μας περιμένει μια από τις πλέον αινιγματικές πόλεις του νησιού. Η Ηράκλεια Μίνωος. Η παραπομπή της ονομασίας είναι σαφής. Ηρακλής και Μίνωας.

Αναχώρηση για τον Ακράγαντα και το ξενοδοχείο μας. Δείπνο και διανυκτέρευση.

ΤΕΤΑΡΤΗ 20/09/2023 : ΠΙΑΤΣΑ ΑΡΜΕΡΙΝΑ – AITNA -  ΤΑΟΡΜΙΝΑ ΜΑΡΕ ΝΑΞΟΣ

Προγευματίζουμε στο ξενοδοχείο και επισκεπτόμαστε την Κοιλάδα των Ναών, της πιο όμορφης  πόλης  των θνητών κατά τον Πίνδαρο. Οι ναοί της Ήρας, του Ηρακλή, των Διόσκουρων, του Διός  και το μνημείο του Θήρωνος,  είναι   κεντρικά  θέματα της ξενάγησής μας. Συνεχίνοντας, διασχίζουμε  την κοιλάδα της Κατάνιας και ανεβαίνουμε  στο  μεγαλύτερο ηφαίστειο της Ευρώπης την Αίτνα.  Φθάνουμε μέχρι τα καταφύγια και τους πρώτους κρατήρες. Ακολουθεί χρόνος για  να  ανεβούμε  στους μικρούς προσβάσιμους  κρατήρες Silvestro και  για  να  εξερευνήσουμε  την τοπική    αγορά  με τα ποικίλα μικρομάγαζα. Αναχώρηση για την Ταορμίνα Μάρε Νάξο. Τακτοποίηση στο  ξενοδοχείο μας, δείπνο και διανυκτέρευση. Hotel 4* sup.

Πέμπτη 21/09/2023  :   ΣΥΡΑΚΟΥΣΑΙ  - ΤΑΟΡΜΙΝΑ

Προγευματίζουμε και αναχωρούμε για την μεγαλύτερη και ισχυρότερη ελληνική πόλη  της Μεγάλης Ελλάδος  τις Συρακούσες.  Επισκεπτόμαστε τον χώρο των λατομείων, όπου βλέπουμε το αρχαίο θέατρο, τον βωμό του Ιέρωνα , την στοά του Διονυσίου και μεταφερόμαστε στην Ορτυγία, το νησάκι όπου ιδρύθηκαν οι Συρακούσες. Επισκεπτόμαστε τον ναό της Αθηνάς και την πηγή της Αρέθουσας και ακολουθεί χρόνος  για να περιπλανηθούμε στα γραφικά στενά της Ορτυγίας. Αξίζει μία ωραία βαρκάδα στον ιστορικό κόλπο. Το απόγευμα επισκεπτόμαστε  την κοσμοπολίτικη Ταορμίνα. Αξίζει να επισκεφθούμε το  αρχαίο θέατρο και ακολούθως να περιπλανηθούμε στα γραφικά πλακόστρωτα δρομάκια με τα αμέτρητα κάθε λογής καταστήματα. Η ομορφιά της Ταορμίνας , τα φυσικά της μπαλκόνια πάνω από το Ιόνιο και  απόλαυση ενός τοπικού εδέσματος, θα μας ξεκουράσουν. Χρόνος  για  περίπατο και αγορές.    Επιστροφή στο ξενοδοχείο και υπόλοιπο ημέρας ελεύθερο.  Δείπνο και διανυκτέρευση.   

Παρασκευή 22/09/2023 :  ΤΑΟΡΜΙΝΑ -  ΤΑΡΑΝΤΑΣ – ΕΛΛΗΝΟΦΩΝΑ ΧΩΡΙΑ

Προγευματίζουμε και αναχωρούμε για το Λέτσε. Η διαδρομή γίνεται με στάσεις για ξεκούραση, αγορά τοπικών προϊόντων της Καλαβρίας και φαγητό.  Στάση στον  Τάραντα, την  ισχυρότερη αποικία των Σπαρτιατών στη δύση. Βλέπουμε  το Αραγωνικό κάστρο, την διώρυγα και την πρώτη μηχανική γέφυρα της Ευρώπης,  την Τσιταντέλλα, το ναό του Διός, το Μάρε  Πίκολο, κ.α. Άφιξη στο Λέτσε, τακτοποίηση στο ξενοδοχείο, λίγη ξεκούραση και έξοδος για τα Ελληνόφωνα χωριά. Στην Γκρετσία Σαλεντίνα θα έχουμε  συνάντηση  με Γκρίκους και θα ξεναγηθούμε στο κάστρο και στα παλιά υπόγεια ελαιοτριβεία.   (Το βραδινό δείπνο θα δοθεί στα ελληνόφωνα χωριά με τοπικές γεύσεις και ζωντανή μουσική και τραγούδια της Ελλάδας του Σαλέντου. Διανυκτερεύουμε στο Λέτσε. Hotel 4*

Σάββατο 23/09/2023 :  ΛΕΤΣΕ  -  ΑΛΜΠΕΡΟΜΠΕΛΛΟ  – ΜΠΑΡΙ

Μετά το πρωινό ξεναγούμαστε στο Λέτσε. Με κέντρο την πιάτσα Sant  Oronzo βλέπουμε το ρωμαϊκό αμφιθέατρο και την Santa  Croce, το αποκορύφωμα του Μπαρόκ Λετσέζε. Η πόλη του Λέτσε είναι γνωστή για το ιδιόρρυθμο μπαρόκ της και χαρακτηρίζεται ως η "Φλωρεντία του Νότου".  Χρόνος ελεύθερος για να περιπλανηθούμε στα σοκάκια του με τα πολυάριθμα καταστήματα  με τα κάθε είδους προϊόντα. Αναχώρηση για το  κοσμοπολίτικο και μοναδικό χωριό των τρούλων το Αλμπερομπέλο. Περίπατος στα στενά των τρούλων και χρόνος ελεύθερος.   Αξίζει να πάρουμε  κάποιο  αναμνηστικό από  τα χειροποίητα fischetti και τις καρικατούρες διασημοτήτων, να προμηθευτούμε χειροποίητη πάστα/μακαρόνια  κ.α. Αναχώρηση για το λιμάνι του Μπάρι, απ’ όπου θα πάρουμε το πλοίο της επιστροφής για την Ελλάδα. Διανυκτέρευση εν πλω.

Κυριακή  24/09/2023 :  ΠΑΤΡΑ  - ΑΘΗΝΑ

Άφιξη στην Πάτρα , αποβίβαση και επιστροφή στην Αθήνα.  

                                                                                                               

 1. Μετακινήσεις με πούλμαν τελευταίας τεχνολογίας.                                                                            
 2. Εισιτήρια πλοίου Ελλάδα - Ιταλία - Ελλάδα.     
 3. Ξενοδοχεία 4*  
 4. Ημιδιατροφή (Πρόγευμα και δείπνο στα ξενοδοχεία)                                             
 5. Περιηγήσεις, ξεναγήσεις (τοπικοί ξεναγοί).
 6. Φόροι λιμένων.
 7. Εισιτήρια FERRY BOAT, στενών Μεσσήνης.
 8. Φ.Π.Α. Διόδια αυτοκινητοδρόμων.
 9. Έμπειρος συνοδός με ειδικές γνώσεις της  χώρας.
 10. Ασφάλεια αστικής/ επαγγελματικής ευθύνης.
 11. Οι ατομικοί δημοτικοί φόροι
 12. Πλοιάρια /βάρκες Μοτύης.
 13. Πλούσιο δείπνο και ζωντανή παραδοσιακή μουσική σε ταβέρνα στα ελληνόφωνα χωριά.
 14. Είσοδοι πόλεων, check point.
 1. Γεύματα εντός των πλοίων/ 2.Εισιτήρια μουσείων και αρχ. χώρων                                 
Ημερομηνία
14. 09.

Τιμή
1020 € σε δίκλινο δωμάτιο /380€ επιβάρυνση μονοκλίνου
Ενδιαφέρομαι