ΛΙΜΝΕΣ ΚΑΙ ΠΟΛΕΙΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΙΤΑΛΙΑΣ

ΒΕΝΕΤΙΑ-ΒΙΤΣΕΝΤΖΑ-ΒΕΡΟΝΑ-ΜΑΝΤΟΒΑ-ΠΑΝΤΟΒΑ-ΦΕΡΡΑΡΑ-ΡΑΒΕΝΝΑ

ΜΠΑΣΣΑΝΟ ΝΤΕΛ ΓΚΡΑΠΠΑ-ΣΙΡΜΙΟΝΕ ΛΙΜΝΗ ΓΚΑΡΝΤΑ -ΡΙΜΙΝΙ-ΠΕΖΑΡΟ

Oι Νότιες Άλπεις αποτελούν έναν φυσικό επίγειο παράδεισο με πλούσια βλάστηση, πολυάριθμα ποτάμια και λίμνες. 

Ελάτε μαζί μας και με τον Σύλλογο Φίλων του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού να σας ξεναγήσουμε στις πόλεις και τα κάστρα που αποπνέουν μεγαλείο και δύναμη, τα χωριά και τα τοπία που ισορροπούν μεταξύ πραγματικότητας και φαντασίας!

Μια ακόμα εκδρομή του Γραφείου μας αφιερωμένη στην διαχρονική φυσική και πολιτιστική ομορφιά της Βόρειας Ιταλίας!

 

1.Παρασκευή  20/09/2024: AΘΗΝΑ – ΠΑΤΡΑ (ΠΛΟΙΟ) (214 Χλμ)

Συγκέντρωση στην Πλατεία. Συντάγματος  στις  12.00΄ και αναχώρηση για την Πάτρα, με μία στάση κατά τη διαδρομή. Άφιξη, επιβίβαση στο πλοίο  και απόπλους. (Τo πλοίο,  διαθέτει μεγάλα σαλόνια , καταστήματα ,  εστιατόριο, self service, χώρους αναψυχής, μπάρ, πισίνα). Διανυκτερεύουμε  εν πλω.

2.Σάββατο 21/09/2024: ΑΝΚΟΝΑ -ΒΙΤΣΕΝΖΑ

Άφιξη απογευματινή στην Ανκόνα και αναχώρηση για την κοιλάδα του Πάδου. Η  πορεία  μας εισάγει στην ιστορία και τον πλούτο  της χώρας που πρωτοστάτησε στην εξέλιξη της Ευρώπης.  Πόλεις και καστροπολιτείες, χωριά, βουνά και κοιλάδες, παρόν και παρελθόν, μας δίνουν μια πρώτη εικόνα των τόπων που θα γνωρίσουμε τις ημέρες που θα ακολουθήσουν. Κάνουμε στάσεις κατά τη διαδρομή ώσπου να φθάσουμε  στην πόλη των χρυσοχόων, την χαρακτηρισμένη επίσης ως "μικρή Βενετία". Η Βιτσένζα  κατέχοντας μια ευνοϊκή θέση στη βόρειο Ιταλία,  θα χρησιμεύσει ως ορμητήριο  στις εξορμήσεις μας.

Άφιξη, τακτοποίηση στο ξενοδοχείο 4* και διανυκτέρευση στην Βιτσέντζα.

3.Κυριακή 22/09/2024 : ΒITΣENΤΖΑ -ΜΑΝΤΟΒΑ

Προγευματίζουμε και  ξεναγούμαστε στη Βιτσένζα. Η Βιτσέντζα, κτισμένη στους πρόποδες του λόφου Berico, είναι κεντρικός  προορισμός για τον πολιτιστικό τουρισμό με αφίξεις από όλη την Ιταλία και τον κόσμο.

Αποκαλείται "η πόλη του Palladio", χαρακτηρισμό που έλαβε  από τον μεγαλύτερο αρχιτέκτονα μετά την κλασσική Ελλάδα, που σχεδίασε τα περισσότερα από τα έργα του στα τέλη της Αναγέννησης. Διατηρώντας  ένα εξαιρετικό καλλιτεχνικό πρόγραμμα με  πολυάριθμες αρχιτεκτονικές συνεισφορές του Andrea Palladio, η Βιτσέντζα έχει ανακηρυχθεί Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς από την UNESCOΗ Παλλαδιανή βασιλική  ξαναχτίστηκε το 1549 από τον Andrea Palladio και είναι το πιο διάσημα δημόσια κτίρια της Ιταλίας . Με θέα στην Piazza dei Signori, υπήρξε ήδη στο Μεσαίωνα το κέντρο δραστηριοτήτων του πολιτικού (δημοτικού συμβουλίου, δικαστηρίου) αλλά και του οικονομικού βίου της πόλης. Δίπλα στη Βασιλική βρίσκεται η Torre Bissara, χτισμένη από τον δωδέκατο αιώνα και είναι ένα από τα ψηλότερα κτίρια της Βιτσέντζα με τα 82 μ. ύψους και στεγάζει 5 καμπάνες.

Το Ολυμπιακό Θέατρο, ένα από τα αριστουργήματα προοπτικής, ξεκίνησε το 1580 και είναι το τελευταίο  έργο του Palladio.   Εγκαινιάστηκε στις 3 Μαρτίου 1585 με το ανέβασμα του "Οιδίποδα τύρρανου" του Σοφοκλή και εξακολουθεί να χρησιμοποιείται ακόμα σήμερα. Οι σκηνές του έγιναν ειδικά για αυτή την παράσταση και  εικονίζουν  τους επτά δρόμους της πόλης των αρχαίων Θηβών! Το ιστορικό κέντρο της πόλης με τα ωραία του καφέ και τα μπουτίκ καταστήματα, μας προσφέρει στο τέλος της ξενάγησης πολυάριθμες, δελεαστικές προτάσεις ξεκούρασης.

Αναχώρηση για την πόλη των τριών ποταμών, τη Μάντοβα,  γενέτειρα της μυθικής Μαντούς  και του Βιργίλιου. Το ιστορικό κέντρο της πόλης είναι ένα  από τα  πλέον χαρακτηριστικά της μεσαιωνικής Ιταλίας. Μικρές σκηνογραφικές πλατείες, πλακόστρωτοι πεζόδρoμοι , μέγαρα και  παλάτια από την εποχή που η πόλη ήταν η έδρα των Γκοτζάγκα, μιας από τις ισχυρότερες δυναστείες της μεσαιωνικής Ευρώπης. Επισκεπτόμαστε τις αίθουσες της πινακοθήκης του παλατιού, του μεγαλυτέρου παλατιανού συγκροτήματος της Ιταλίας , τον άγιο Αντόνιο, έργο του Homo Universalis Leon Alberti, την Ροτόντα , κ.α. Χρόνος ελεύθερος για να ξεκουραστούμε και να  ανακαλύψουμε τις κρυφές γωνιές της πόλης .   

Επιστροφή στο ξενοδοχείο, δείπνο και διανυκτέρευση.

4.Δευτέρα 23/09/2024: ΠΑΔΟΒΑ- ΜΠΑΣΣΑΝΟ ΝΤΕΛ ΓΚΡΑΠΠΑ

Προγευματίζουμε και αναχωρούμε  για την  Πάδοβα, όπου επισκεπτόμαστε το ιστορικό  κέντρο και τα μνημεία όπως την καταπληκτική  Capella  degli  Scrovegni με το μεγαλύτερο σύνολο νωπογραφιών του Giotto. Βλέπουμε   το κτηριακό συγκρότημα του μεσαιωνικού κυβερνείου «Palazzo della Ragione» και ξεναγούμαστε  στις αίθουσες συνεδριάσεων με την μεγάλη απεικόνιση των εποχών  την ασύγκριτου πλούτου  Βασιλική του Αγίου Αντωνίου και τις παλιές αγορές, βοτάνων και  γενικού εμπορίου. Η ξενάγηση ολοκληρώνεται  στο ιστορικό και εμπορικό κέντρο της πόλης(Πιάτσα ντει  Σινιόρι). Αξίζει να ξεκουραστείτε, απολαμβάνοντας τον καφέ και τις σπεσιαλιτέ στο ξακουστό Καφέ Πεντρόκι, ένα πρότυπο αναγεννησιακό μέγαρο του Αντρέα Παλλάδιου. Αναχώρηση  για το Μπασσάνο ντελ Γκράπα, μια γραφική πόλη στο πέρασμα του Δολομιτικού ποταμού Πιάβε, ξακουστή παραγωγό της Γκράπας(περίφημο τσίπουρο της Β. Ιταλίας) , αγαπημένη του Χαίμινγουαίη και στρατηγική βάση για την εξερεύνηση των Άλπεων.  Ξεναγούμαστε  ξεκινώντας από την σπάνια ξύλινη γέφυρα και κάνουμε ελεύθερο περίπατο στην παραλίμνια οδό του Μπασσάνο.

Επιστροφή  στο ξενοδοχείο, δείπνο και διανυκτέρευση. Hotel 4*

5.Tρίτη 24/09/ 2024 : ΒΕΝΕΤΙΑ

Προγευματίζουμε  και αναχωρούμε για το Τρονκέττο, απ’ όπου το βαπορέττο θα μας μεταφέρει στα νησιά της λιμνοθάλασσας Μουράνο και Μπουράνο. Ξενάγηση και παρακολούθηση της διαδικασίας παραγωγής φυσητού γυαλιού και κρυστάλλων.  Ελεύθερος περίπατος, ξεκούραση και αγορές . Μετάβαση στο κεντρικό νησί του Αγίου Μάρκου όπου επισκεπτόμαστε την εξαίρετη πινακοθήκη της Ακαδημίας και το Ριάλτο.    Συνεχίζοντας την περιήγησή μας  , φθάνουμε στην κεντρική πλατεία  του Αγίου  Μάρκου και την εκκλησία του, μεγάλο μέρος των θησαυρών του οποίου προέρχεται από την Κωνσταντινούπολη και τη λεηλασία που ακολούθησε την Α' Άλωση (1204).  Υπόλοιπο χρόνου ελεύθερο στο μεγαλύτερο υπαίθριο σαλόνι του κόσμου, την πιάτσα San Marco.  Συνάντηση στο ρολόϊ των Μόρων (πλατεία του Αγίου Μάρκου) και δείπνο σε τυπική τραττορία της Βενετίας. Με το βαπορέττο επιστρέφουμε στην αφετηρία (Τρονκέττο) και με το λεωφορείο στο ξενοδοχείο μας.

Διανυκτέρευση.  Hotel   4*

6.Τετάρτη 25/09/2024: ΒΕΡΟΝΑ – ΛΙΜΝΗ ΓΚΑΡΝΤΑ (ΣΙΡΜΙΟΝΕ)

Προγευματίζουμε και αναχωρούμε  για την  πόλη του Ρωμαίου και της Ιουλιέτας , τη Βερόνα. Χαρακτηριστικά μνημεία της πόλης του Αδήγη ποταμού είναι  η Ρωμαϊκή  Αρένα, η πιάτσα Έρμπε και τα  αρχοντικά της, το σπίτι-μουσείο της Ιουλιέτας, οι κρεμαστές σαρκοφάγοι  του Οίκου των Σκαλίγερων, το παλάτι του Δούκα, και η ρωμαϊκή γέφυρα του Αδήγη ποταμού. Μετά την ξενάγηση ακολουθεί χρόνος ελεύθερος στο  κέντρο της παλιάς πόλης. Το απόγευμα επισκεπτόμαστε την μεγαλύτερη λίμνη τις Χώρας τη λίμνη Γκάρντα. Το Σιρμιονε, με τον ακοίμητο φρουρό του, το κάστρο της  είναι ένα γραφικό λιμναίο θέρετρο από τα χρόνια των Ρωμαίων. Περιήγηση  στον παραλίμνιο μαγευτικό οικισμό και χρόνος για παγωτό και ξεκούραση.

Επιστροφή στο ξενοδοχείο, δείπνο και διανυκτέρευση.

7.Πέμπτη 26/09/2024 : ΦΕΡΡΑΡΑ - ΡΑΒΕΝΝΑ 

Προγευματίζουμε και αναχωρούμε   για τη Φερράρα, την πόλη των Ευγενών και των ιπποτικών ιστοριών. Επισκεπτόμαστε το ιστορικό κέντρο και το Κάστρο-Παλάτι των Έστε, την πλατεία Σαβοναρόλα και της μητροπόλεως. Ξεναγούμαστε στο Ρομανικό Ντουόμο και κάνουμε το περίπατό μας στην Εβραϊκή συνοικία..H Φερράρα υπήρξε μεγάλο κέντρο πολιτισμού, φημισμένο για τη μουσική καθώς και για τις  τέχνες. Οι ζωγράφοι δημιούργησαν δεσμούς με Φλαμανδούς καλλιτέχνες και τις τεχνικές τους που σηματοδότησαν την εξέλιξη των τεχνών στην αναγέννηση. Χρόνος για ξεκούραση και ελεύθερο γεύμα στη γραφική γειτονιά των εμπόρων.

Αναχώρηση για τη Ραβέννα όπου αφού τακτοποιηθούμε στο ξενοδοχείο, μετά από μία μικρή ανάπαυλα, με τα πόδια ξεκινούμε τη γνωριμία μας με την δυτική πρωτεύουσα του Βυζαντίου.  Ο Άγιος Απολλινάριος ο Νέος με τα εκπληκτικά του ψηφιδωτά και στο  ανάκτορο του Θεοδώριχου  βρίσκονται πολύ κοντά μας. Συνεχίζοντας τον περίπατό μας στο κέντρο της πόλης διερχόμαστε από το μοναστήρι των φραγκισκανών και τον μνημειακό τάφο του Δάντη Αλιγκιέρη. Στην πιάτσα Ρεπούμπλικα, κεντρική πλατεία της Ραβέννας,  ολοκληρώνεται ο περίπατός μας και μένουμε ελεύθεροι για να πάρουμε το παγωτό μας ή τον καφέ και να δειπνήσουμε ελεύθερα. Πιτσερίες , τραττορίες και ότι ζητήσει η ψυχή μας βρίσκονται όλα εκεί. Αξίζει να ρίξουμε μια ματιά στην παρακείμενη σκεπαστή  αγορά της πόλης.

Ελεύθερη επιστροφή στο ξενοδοχείο. Διανυκτέρευση. Hotel  4* κεντρικό

8.Παρασκευή   27/09/2024 :    ΡΑΒΕΝΝΑ

Προγευματίζουμε και συνεχίζουμε τη ξενάγησή μας στη Ραβέννα. Το συγκρότημα της Αρχιεπισκοπής (βαπτιστήριο των Ορθοδόξων, Ουρσιανή βασιλική, Αρχιεπισκοπικό παρεκκλήσιο Αγίου Ανδρέα και Αρχιεπισκοπικό Μουσείο, όπου μεταξύ άλλων φυλάσσεται ο περίφημος ελεφαντοστέινος θρόνος του Μαξιμιανού (6ος αι.) και το βαπτιστήριο των Αρειανών βρίσκονται κοντά μας και αποτελούν την πρώτη ενότητα της ημέρας.

Μικρή ανάπαυλα, πρόχειρο γεύμα και ξεκούραση. Συνεχίζοντας ολοκληρώνουμε με τα μνημεία της βορείου συνοικίας.  Η Ραβέννα διατηρεί τα ωραιότερα  δείγματα της αυτοκρατορικής βυζαντινής τέχνης. Αρχιτεκτονικής, ζωγραφικής, γλυπτικής)  του 5ου και 6ου αι.: το μαυσωλείο της Galla Placidia, ο Άγιος  Βιτάλιος  διατηρούν και εκθέτουν  τεκμήρια της μακραίωνης ιστορίας της πόλης (γλυπτά, εικόνες, έργα μικροτεχνίας).Υπόλοιπο ημέρας ελεύθερο. Διανυκτέρευση.

9.Σάββατο  28/09/2024:ΡΙΜΙΝΙ – ΑΝΚΟΝΑ

Προγευματίζουμε και αναχωρούμε για το Ρίμινι. Κατά την αυτοκρατορική περίοδο της Ρώμης, το Ρίμινι είχε την εύνοια  Ρωμαίων αυτοκρατόρων, όπως του Οκταβιανού Αυγούστου, του Τιβέριου, του Αδριανού. Ανεγέρθηκαν σημαντικά μνημεία, όπως η Αψίδα του Αυγούστου, η Γέφυρα του Τιβερίου και το αμφιθέατρο. Στα βυζαντινά χρόνια η σπουδαιότητα του Ρίμινι συνεχίστηκε και στα χρόνια του ισχυρού δουκάτου των Μαλατέστα η πόλη απέκτησε κάποια από τα σπουδαιότερα μνημεία της αναγεννησιακής Ιταλίας.

Βλέπουμε τα παραπάνω μνημεία και δεν θα παραλείψουμε να επισκεφθούμε το ναό του Αγίου Φραγκίσκου του 13ο αιώνα, γνωστό ως Tempio Malatestiano,  που επί Σιγισμούνδου Μαλατέστα  και σχέδια του Λεόν Μπατίστα Αλμπέρτι(Homo universalis)  δημιούργησε ένα εντυπωσιακό μαυσωλείο επιφανών. Στο εσωτερικό του ναού βρίσκονται τα ταφικά μνημεία του Σιγισμόνδου και της συζύγου του Ιζόττας, ενώ στην π  ερίμετρο βλέπουμε σαρκοφάγους επιφανών και η σαρκοφάγος με τα λείψανα του μεγάλου βυζαντινού φιλοσόφου Γεώργιου Γεμιστού-Πλήθωνα που ο Sigismondo Malatesta θαύμαζε. Χρόνος για ξεκούραση στο ιστορικό κέντρο και αναχώρηση για  για την Ανκόνα όπου θα πάρουμε το πλοίο της επιστροφής.. Διανυκτέρευση εν πλώ.

 10.Κυριακή 29/09/2024: ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ  – ΑΘΗΝΑ

Άφιξη στην Ηγουμενίτσα το μεσημέρι 12.00΄αποβίβαση και  μέσω της Ιονίας οδού  αναχωρούμε για την Άρτα όπου μας περιμένει μια τελευταία γεύση/έκπληξη της όμορφης εκδρομής μας. Το απόγευμα συνεχίζουμε το ταξίδι της επιστροφής μας στην Αθήνα. 

 Η συμμετοχή σας θεωρείται έγκυρη με κατάθεση προκαταβολής 350€ έως 29/6/24                        

Σημείωση:   

Η εκδρομή πραγματοποιείται ακτοπλοϊκά με ελάχιστη συμμετοχή 25 εκδρομέων.

Στην εκδρομή μπορούν να ενταχθούν και επιπλέον αεροπορικές συμμετοχές (εφόσον συμπληρωθούν οι 25 ακτοπλοϊκές ) με ατομικό εισιτήριο μετάβασης στην Μπολώνια.

Η ροή του προγράμματος μπορεί να είναι διαφορετική. (Θα ανακοινωθεί 30 ημέρες πριν την αναχώρηση)

 

 

 

Μετακινήσεις με πούλμαν τελευταίας τεχνολογίας.

Επιλεγμένα   ξενοδοχεία  4* αστέρων.

Πρωινό  μπουφέ καθημερινά.

Ημιδιατροφή  (πρόγευμα και 5 γεύματα/δείπνα) .

 Περιηγήσεις, ξεναγήσεις, σύμφωνα με το αναλυτικό  πρόγραμμα της εκδρομής.

Έμπειρος συνοδός του γραφείου.

Διόδια αυτοκινητοδρόμων, έξοδα σταθμεύσεων

Είσοδοι πόλεων (check point)/n Φ.Π.Α

Ασφάλεια ταξειδίου αστικής και επαγγελματικής ευθύνης.

Χρήσιμα έντυπα ταξειδίου.

Ατομικοί δημοτικοί φόροι/διανυκτέρευση ξενοδοχείων.

Εισιτήρια εισόδων στα μουσεία / Γεύματα εντός των πλοίων.

Αστικές συγκοινωνίες (Βαπορέττα) και ατομική είσοδος Βενετίας

( ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΝΕΟ ΜΕΤΡΟ. Αναμένονται ανακοινώσεις  από τις δημοτικές αρχές )

Ημερομηνία
20. 09.

Τιμή
Σε δίκλινο δωμάτιο και τετράκλινη εσωτερική καμπίνα 1275 €/ επιβάρυνση μονόκλινου 260€
Ενδιαφέρομαι