ΒΑΛΙΑ ΚΑΛΝΤΑ-ΟΡΛΙΑΚΑΣ

Στα σύνορα του Νομού Γρεβενών με τον Νομό Ιωαννίνων, βρίσκεται ο πυρήνας του Δρυμού που καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος της κοιλάδας της Βάλια Κάλντα και του Αρκουδορέματος καθώς και τα βουνά της οροσειράς Λύγκος και Μαυροβούνι. Χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα από την ποικιλία μορφολογικών αντιθέσεων με απότομους γκρεμούς και ορμητικούς χειμάρρους, καθώς και πυκνά δάση με  βελανιδιές και την  μακεδονική δρυ, μαυρόπευκα και έλατα. Η περιοχή ήταν ανέκαθεν μοναδικό πέρασμα σε όσους ήθελαν να κινηθούν ανάμεσα στη Μακεδονία, την Ήπειρο και τη Θεσσαλία. Είναι  ένας υπέροχος τόπος για να τον εξερευνήσουμε  συνοδευμένοι από τον εξαιρετικό δασοπόνο-οδηγό βουνού, κ. Απόστολο Διανέλλο.  Ελάτε να σας τον γνωρίσουμε!

27/10/23 ΑΘΗΝΑ-ΓΡΕΒΕΝΑ      

 Συγκέντρωση στην Πλ. Συντάγματος στις 7.30 και αναχώρηση για τον νομό Γρεβενών στην Πίνδο. Με ενδιάμεσες στάσεις για ξεκούραση φθάνουμε στα Γρεβενά, στη Δυτική Μακεδονία, που το  2007 ανακηρύχθηκε επίσημα "Πόλη των Μανιταριών". Πρωταγωνιστής τα μανιτάρια, που έβαλε στη ζωή των Γρεβενών ο πρωτοπόρος ερευνητής Γιώργος Κωνσταντινίδης, το δείχνουν και τα μανιταρο-αγάλματα σε όλη την πόλη, και ένα εστιατόριο, το γνωστό για τις μανιταρολιχουδιές του το «Εν Αυλαίς», όπου και θα γευματίσουμε. Χρόνος ελεύθερος για να επισκεφτούμε τα μαγαζιά που πουλούν πολύ καλά προϊόντα μανιταριών αποξηραμένα και διάφορα σκευάσματα –σάλτσες, ζυμαρικά, ακόμα και λικέρ και γλυκά του κουταλιού.

Φτάνουμε στο ξενοδοχείο μας Hotel Milionis. Διανυκτέρευση 

28/10/23 ΓΡΕΒΕΝΑ -ΠΕΡΙΒΟΛΙ-ΕΘΝΙΚΟΣ ΔΡΥΜΟΣ ΒΑΛΙΑ ΚΑΛΝΤΑ -ΟΡΛΙΑΚΑΣ--ΣΠΗΛΑΙΟ-ΓΕΦΥΡΙ ΖΙΑΚΑ-ΓΡΕΒΕΝΑ

 Προγευματίζουμε και αναχωρούμε για να απολαύσουμε μια ολόκληρη ημέρα στον βιότοπο της καφετιάς αρκούδας, των μανιταριών και των αγριολούλουδων της Πίνδου, στον πυρήνα του Εθνικού Δρυμού της Βάλια Κάλντα, το Αρκουδόρεμα και το χωριό Σπήλαιο στο όρος Όρλιακα με εξοπλισμένα 4Χ4 jeep. Ραντεβού στο χωριό  Περιβόλι στις 10.00. Επιβίβαση σε εξοπλισμένα οχήματα JEEP 4Χ4 και αναχώρηση   προς την Βάλια Κάλντα όπου θα φτάσουμε μετά από 1.15 ώρες. Η πρώτη στάση μας είναι στα όρια του πυρήνα όπου θα έχουμε όλη την θέα της κοιλάδας, θα δούμε την διαφορά της Μαύρης από την Λευκόδερμο Πεύκη και τα γέρικα μπονσάι. Κατηφορίζουμε προς την κοιλάδα ανάμεσα από την πιο εξελιγμένη μορφή φυσικής  αποκλάδωσης και πεζοπορούμε προς το  Αρκουδόρεμα  περίπου  1.45΄ όπου θα γίνεται ενημέρωση για την Βάλια Κάλντα για την πανίδα και την χλωρίδα της. Θα δούμε σπάνια κόκκινα πεύκα, την δηλητηριώδη πομπίνα, τρίτωνες  , την σαρκοφάγο πιγκουίκουλα , θα κάνουμε δενδροχρονολόγηση, θα μάθουμε για την φαρμακευτική χρήση των βοτάνων και για τα είδη των μανιταριών. Παραδοσιακό γλυκό στην κοιλάδα με νερό από την Βάλια Κάλντα και αναχώρηση. Συνεχίζουμε για την άκρη του όρους Όρλιακας και για δύο από τα άγνωστα χωριά των Κουπατσαραίων, το χωριό Ζιάκας με το γεφύρι του και το ιστορικό χωριό Σπήλαιο που είναι διασκορπισμένα γύρω από το βουνό. Περπατάμε ανάμεσα στα παλιά του σπίτια, με μικρή πορεία για να δούμε την θέα μέχρι τον Όλυμπο. Θα επισκεφτούμε επίσης  την εκκλησία του παλιού μοναστηριού της Παναγίας της Σπηλιώτισσας από το 1633. Γευματίζουμε ελεύθερα στο χωριό. Επιστροφή στα Γρεβενά. Διανυκτέρευση.

29/10/23 ΓΡΕΒΕΝΑ - ΑΕΤΙΑ-ΦΙΛΙΠΠΑΙΟΙ-ΔΟΤΣΙΚΟ-ΣΑΜΑΡΙΝΑ-ΒΑΣΙΛΙΤΣΑ-ΣΜΙΞΗ-ΓΕΦΥΡΙ ΑΣΙΖ ΑΓΑ- ΑΘΗΝΑ

Προγευματίζουμε και αναχωρούμε μέσα από μια καινούργια πανοραμική διαδρομή που διέρχεται από τα χωριά Φιλιππαίοι και Αετιά για το Δοτσικό, ένα από τα πιο όμορφα, πέτρινα χωριά των Γρεβενών. Καθόλου τυχαία ο σκηνοθέτης Θεόδωρος Αγγελόπουλος το είχε διαλέξει για τα γυρίσματα του επικού του έργου « Μέγας Αλέξανδρος»! Το εμβληματικό του παλιό γεφύρι στο κέντρο του χωριού δεσπόζει, είναι κτισμένο το 1804 και είναι το μοναδικό εντός οικισμού σε όλο τον  Νομό Γρεβενών. Κηρύχθηκε διατηρητέο μνημείο από το Υπουργείο Πολιτισμού το 1990. Επόμενος σταθμός μας η ξακουστή και αλπική Σαμαρίνα που κατέχει τα σκήπτρα του υψηλότερου οικισμού αλλά και του ομορφότερου απ΄όλα τα βλαχοχώρια της Ελλάδας,  κτισμένο στις πλαγιές του Σμόλικα. Μας εντυπωσιάζει το τεράστιο πεύκο που είναι φυτρωμένο στο ιερό του ναού της Μεγάλης Παναγιάς! Γευματίζουμε ελεύθερα στις ταβέρνες του χωριού. Συνεχίζουμε με το χιονοδρομικό κέντρο της Βασιλίτσας που βρίσκεται μέσα σε ένα μαγευτικό περιβάλλον στο βορειοδυτικό τμήμα του νομού Γρεβενών, στην καρδιά της Πίνδου. Εδώ απολαμβάνουμε την θέα σε υψόμετρο 1.900μ. Φθάνουμε και στην πετρόκτιστη Σμίξη, το βλαχοχώρι στις πλαγιές της Βασιλίτσας που το όνομά του προήλθε από την σμίξη των δύο οικισμών του χωριού της Μπίγκας των 16ο αι. με την πλακόστρωτη πλατεία και τον επιβλητικό πλάτανο. Συνεχίζουμε την  πορεία μας στον Νομό Γρεβενών και επισκεπτόμαστε το υψηλότερο γεφύρι της Δυτικής Μακεδονίας, το γεφύρι Αζίζ Αγά, κοντά στο Τρίκωμο. Βρίσκεται στον ποταμό Βενέτικο, έχει μήκος 75 και ύψος 16 μέτρα. Αποτελείται από τρεις καμάρες και  κατασκευάστηκε τον 19ο αιώνα ή το 1727 πήρε δε το όνομά του από τον Αγά, που χρηματοδότησε την κατασκευή του.

Αναχώρηση για Αθήνα με στάσεις στη διαδρομή.

  • Μετακινήσεις με σύγχρονο πούλμαν
  • 2 διανυκτερεύσεις  με πρωινό στα Γρεβενά στο ξενοδοχείο MILIONIS
  • Έμπειρος συνοδός του γραφείου μας
  • Πληροφοριακά έντυπα, Φόροι, Ασφάλεια Αστικής     Ευθύνης
  • Η σειρά των επισκέψεων μπορεί να είναι διαφορετική
  • Φόρος διαμονής στο ξενοδοχείο, 1,50€ ανά δωμάτιο ημερησίως.
  • Οικοξενάγηση με jeep 4x4 στους δρυμούς της Βάλια Κάλντα και του Όρλιακα με τον συνεργάτη μας δασοπόνο κ. Απόστολο Διανέλο ( ατομικό κόστος 45€)
Ημερομηνία
27. 10.

Τιμή
185
Ενδιαφέρομαι