ΣΤΑ ΣΤΑΥΡΟΔΡΟΜΙΑ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ || Η ΑΠΕΙΡΟΣ ΧΩΡΑ

Ημερομηνία: 24 Ιουλίου

Η φύση και το πολιτιστικό τοπίο της Πίνδου παραμένουν αναλλοίωτα στο πέρασμα του χρόνου. Το ίδιο σκουροπράσινο χρώμα των κωνοφόρων, η ίδια χιλιόχρωμη οξιά, η ίδια αθάνατη δρυς sτον επίγειο παράδεισο της Βάλια Κάλντα, τα πέτρινα γεφύρια και οι παραδοσιακοί οικισμοί των ξακουστών κιρατζήδων (αγωγιατών), των μετακινούμενων βλάχων κτηνοτρόφων  αλλά και των  εκατοντάδων Μετσοβιτών ευεργετών που αντανακλώνται στα διατηρητέα αρχοντικά της πόλης. Η απομόνωση της Ηπείρου λόγω της φυσικής της τοποθεσίας και γεωμορφολογίας, κατάφερε να διασώσει την παράδοση που πηγάζει από την ελληνική αρχαιότητα.

Κορυφαία στιγμή του καλοκαιριού είναι η εορτή της πολιούχου του Μετσόβου, της Αγίας Παρασκευής στις 26 Ιουλίου, κατά την οποία γιορτάζει ο ιστορικός καθεδρικός ναός της πόλης. Αυτήν την ημέρα γίνεται η περιφορά της εικόνας από καβαλάρηδες που στολίζουν τα άλογά τους με μεράκι και φορούν τις παραδοσιακές στολές τους και το κέντρο της πόλης αντηχεί με  τα  πανάρχαια πολυφωνικά τραγούδια. 

Η μοναδικότητα των πολυφωνικών τραγουδιών, του μοιρολογιού, του εμβληματικού οργάνου του ευθείαυλου, γνωστού ως κλαρίνο, αλλά και την μετουσίωσή τους μέσα  στις όπερες baroque του 18ου αιώνα ( π.χ «Πύρρος και Δημήτριος» του Scarlatti.) θα προβληθούν από την διακεκριμένη σοπράνο κυρία Σόνια Θεοδωρίδου . Μέσα από την δική της ματιά θα εξερευνήσουμε την Άπειρο χώρα του πολιτισμού της Ηπείρου.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

 

 

Περιλαμβάνει

Δεν περιλαμβάνει: